• Onze vestigingen bevinden zich op de Tervuursesteenweg 39 te Mechelen en de Magdalenasteenweg 18 in Muizen

27 oktober 2017

Oogverblindende blini’s

Blini’s zijn kleine pannenkoekjes van boekweitmeel en komen oorspronkelijk uit Rusland. Rode bietjes, zure room, dille en natuurlijk kaviaar zijn allemaal ingrediënten die veel in de Slavische keuken gebruikt worden. Het zoete van de bietjes wordt door de confituur versterkt en vormt een heerlijk contrast met de ziltige kaviaar of steur-eitjes en dille.

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bietjessalade
2 rode bietjes
1 eetlepel rode confituur You and Me
1 eetlepel balsamico-azijn
zwarte peper
zout

Ingrediënten voor  12 blini’s
1⁄2 liter volle melk
10 gram verse gist
200 gram boekweitmeel
100 gram witte bloem
1 eidooier
4 eiwitten
 zout
 zonnebloemolie

Ingrediënten voor de finishing touch
1 potje zure room
1 potje steur-eitjes of kaviaar
enkele takjes dille

Bereidingswijze

Bietjessalade
Spoel de bietjes goed af, zodat er geen aarde meer aan zit. Snij het loof ervan zout af en kook ze in een half uur gaar in water. Controleer met een mesje of de bietjes gaar zijn. Heb je winterbietjes, dan is de kooktijd veel langer.

Laat de bietjes afkoelen en schil ze. Snij de bietjes eerst in dunne plakjes en daarna in dunne reepjes. (In de supermarkt zijn natuurlijk ook gare bietjes verkrijgbaar).

Doe de reepjes in een kom en meng ze met de rode confituur You and Me en balsamico-azijn. Breng op smaak met peper en zout. Zet ze in de koelkast.

Blini’s
Verwarm de melk in een pan tot lauwwarm, verkruimel de gist erin en roer tot de gist is opgelost. Doe de gezeefde boekweitmeel, bloem en een mespunt zout in een kom en maak er een kuiltje in. Doe het eigeel in het midden en meng. Voeg de melk met de gist toe en roer tot een glad beslag. Laat het beslag een uur op een tochtvrije, warme plek rijzen met een theedoek over de kom.

Klop de eiwitten stijf in een kom en spatel ze voorzichtig door het gerezen beslag. Doe wat olie in een pan en maak met een lepel kleine hoopjes beslag in de hete olie. Laat ze wat uitlopen tot mini-pannenkoekformaat. Bak ze in één minuut bruin, draai ze om, bak de andere kant en leg ze op een heet bord, of zet ze in een matig warme oven om ze warm te houden.

Finishing touch
Zet bordjes klaar en leg er de warme blini’s op. Schep voorzichtig een lepel bietjessalade op elke blini. Doe hier bovenop een kloddertje zure room en bekroon dit met een theelepel steur-eitjes of kaviaar. Takjes dille maken het af!